Jump to content

Problem to get an Internet connection, wrong default route


mifi
 Share

Recommended Posts

Hello,

Here I have a mk7 with the latest firmware, v1.1.1.
The internet connections should be established by an ASIX AX88179 device which is connected
and got an ip address:

root@mk7:~# ifconfig eth1
eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr XX:XX:XX:XX:XX:XX
          inet addr:192.168.1.70  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: XXXX::XXXX:XXXX:XXX:XXXX/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:281 errors:0 dropped:158 overruns:0 frame:0
          TX packets:96 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:20367 (19.8 KiB)  TX bytes:8620 (8.4 KiB)

But unfortunately the default route is set to the br-lan

root@mk7:~# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         172.16.42.42    0.0.0.0         UG    0      0        0 br-lan
default         wpad.fritz.box  0.0.0.0         UG    210    0        0 eth1
169.254.0.0     *               255.255.0.0     U     202    0        0 eth0
169.254.0.0     *               255.255.0.0     U     206    0        0 br-lan
169.254.0.0     *               255.255.0.0     U     309    0        0 wlan0
172.16.42.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 br-lan
192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     210    0        0 eth1

Therefore it is not possible to get an internet connections by the eth1.
If I add the route by hand:

root@mk7:~# route add default gw 192.168.1.1 eth1

The connection is working.

Best regards,
Michael


Link to comment
Share on other sites

Ups, forgotten,

the problem is that the order of the default gateways is wrong.
In first place is br-lan and in second place only eth1. This means
that the attempt is made to send the data via br-lan.

Regards

Link to comment
Share on other sites

I normally don't use any added USB Ethernet NIC in this way with my Mk7, but I tested it out now and I experience the same issue.

Tried with the following adapters:

Noname USB Type A NIC
0bda:8153 Realtek Semiconductor Corp. RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter

Hak5 "branded" USB Type A NIC (i.e. bought from the Hak5 shop)
0b95:772b ASIX Electronics Corp. AX88772B

Hak5 Plunder Bug (as per instructions in the Hak5 docs for the Mk7)
0b95:772b ASIX Electronics Corp. AX88772B

---

Route always defaults to having the USB-C interface on top (or br-lan really)
default         172.16.42.42    0.0.0.0         UG    0      0        0 br-lan

The USB NIC is following the above route line and looks like this
default         OpenWrt.lan     0.0.0.0         UG    211    0        0 eth1

---

eth1 (the USB Type A Ethernet NIC) has received an IP address from the local network that it is connected to
ping to local network = OK
ping internet addresses = not OK (obviously)
No computer attached to the USB-C onboard interface (just a power adapter)
No wireless client mode configured for wlan2
Always getting the "Connect to the Internet?" popup when logging in to the Mk7 web GUI using this setup
When clicking "USB Ethernet Adapter" in the "Connect to the Internet?" popup, it redirects to the Hak5 docs pages (which obviously fails since there is no route that allows that)
Attaching the Type A USB NIC before or after booting the Mk7 doesn't matter
When connecting as a wireless client using wlan2 the routing table automatically (without reboot) puts the wlan2 based address on top of the route, the same is not happening when the Type A USB Ethernet NIC is attached.

So, it seems as if an attached USB Type A Ethernet NIC never gets priority over the br-lan interface when the two are "competing" about routing supremacy

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...