Jump to content

hacking wifi legal statements "country"


R03L

Recommended Posts

i live in the netherlands and judge's constantly changing rules of perspective,

Webwereld | 14 mrt 2011
https://webwereld.nl/nieuws/security/rechter-wifi-netwerk-van-de-buren-hacken-mag-3756395/

 

Het Hof in Den Haag stelt dat het niet strafbaar is om mee te liften op het wifi-netwerk van anderen, ook niet als dat netwerk beveiligd is. Van computervredebreuk is geen sprake.

 

Dat blijkt uit een uitspraak in hoger beroep van het Hof in Den Haag. Het gaat om een zaak waarin een scholier een schietpartij op het Maerlant College in Den Haag online aankondigde. De aankondiging werd online gezet via het netwerk van iemand anders. De scholier werd wel bestraft voor het online zetten van het dreigement met een werkstraf van 120 uur. Maar van computervredebreuk door het gebruiken van andermans internetverbinding is geen sprake.

De persoon in kwestie heeft zich wel toegang verschaft tot de router van iemand anders, maar kon daardoor alleen gebruik maken van andermans internetverbinding. Er werd bij die handeling niet ingebroken op de computer van de eigenaar van het netwerk. Volgens de rechter zijn de belangen van de netwerkeigenaar dan ook niet strafrechtelijk geschonden. Wel stelt het Hof: "Dit gedrag moge maatschappelijk ongewenst zijn in zoverre dat derden gratis ‘meeliften’ op een gewoonlijk door de rechtmatige gebruiker betaalde internetverbinding die daarmee als regel aan bandbreedte verliest, strafrechtelijk relevant is het niet."

Wel onrechtmatig

De rechter oordeelt dus dat het meeliften op andermans internetverbinding niet strafbaar is. In het vonnis wordt iedere keer expliciet gesproken over een "al dan niet beveiligde internetverbinding". Ook het inbreken op de router van de buurman om gebruik te maken van zijn internetverbinding is niet strafbaar volgens het Hof.

Dat betekent niet dat alles nu zomaar kan. "Civielrechtelijk is het gewoon onrechtmatig", zegt strafrechtadvocaat Mathieu van Linde van Blokzijl Advocaten. "Je zou iemand kunnen aanklagen en zeggen: ik heb schade geleden want mijn bandbreedte is afgenomen. (...) Dan moet je aantonen wat die schade precies is. Maar strafrechtelijk is zo iemand volgens het Hof van Den Haag in ieder geval niet aan te pakken."

Geen computervredebreuk

Van Linde vindt de zaak met name interessant omdat het ook expliciet gaat over beveiligde netwerken. Volgens hem zou je van onbeveiligde netwerken nog kunnen zeggen dat er geen enkele beveiliging doorbroken wordt. "Maar zelfs als het gaat om een beveiligd netwerk dan is het dus - zo lang het gaat om het gebruik maken van een internetverbinding via die router - niet strafbaar", legt de advocaat uit.

Volgens het Hof is het alleen strafbaar op het moment dat iemand naast het gebruik maken van de internetverbinding ook gaat neuzen in diens computer. Dan is er namelijk sprake van het "binnendringen op een geautomatiseerd werk", zoals het wordt omschreven in de Nederlandse wet. Er is pas sprake van computervredebreuk als er wordt binnengedrongen bij een "geautomatiseerd werk".

 

Router is geen computer

Een geautomatiseerd werk wordt volgens Van Linde als volgt gedefinieerd: "Er moet, wil er sprake zijn van zo'n geautomatiseerd werk, een situatie zijn waarbij de inrichting bestemd is voor de cumulatieve functies: opslag, verwerken en overdracht van gegevens." Alleen als aan die drie voorwaarden wordt voldaan kan er gesproken worden van computervredebreuk.

Bij een router is dat niet het geval. Een apparaat dat alleen bestemd is voor het overdragen van gegevens en/of op te slaan valt buiten die wettelijke beschrijving. "En dan zeggen ze dat een router dus niet meer is dan een schakelapparaat of knooppunt van een netwerk", zegt Van Linde. Bij een router zou het volgens het Hof eerder draaien om een wachtwoord of gebruikscode en het verzorgen van het verzenden van gegevens. En om die reden valt de router niet onder een geautomatiseerd werk, omdat de router geen gevens opslaat maar alleen zendt.

Het hacken van de router van de buren om vervolgens gebruik te maken van de beveiligde internetverbinding mag dus, bevestigt Van Linde. Hij wijst er wel op dat het oordeel is gebaseerd op de wetsgeschiedenis. Het Hof haalt twee artikelen aan waarvan er één stamt uit 1990 en één uit 1998. Die zijn volgens Van Linde "misschien wel" een beetje ouderwets. Maar: "Zo lang je niet gaat neuzen op de opslag van de buurman dan is het niet strafbaar."

Een Nederlandse rechter oordeelde in 2008 al dat het stiekem meeliften op het internet van de buren geen diefstal is. Data en bandbreedte zijn geen goederen en kunnen dus niet worden gestolen, luidde het vonnis. Voor deze uitspraak werd wel al eens iemand aangehouden voor het gebruik maken van andermans wifi-netwerk vanuit een auto. Ook na deze uitspraak zijn er mensen aangehouden om dezelfde reden. Topics: 
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...