Jump to content

turtle3g 3gwan not coming up


Recommended Posts

I have a data SIM that works and gets me onto the Internet in a spare phone and I have the APN setup correctly on the Turtle.

The modem shows up correctly on the Turtle3g in the dmesg output and also in /sys/kernel/debug/usb/devices, and /etc/config/network shows the 3gwan config lines, but it just won't appear as an interface.

Just wondered if anyone have a 3G SIM working in s turtle3g and getting them onto the Internet?

the output I get from a logread -f is:
 
Tue Aug 15 22:17:56 2017 daemon.notice netifd: Interface '3gwan' is now down
Tue Aug 15 22:17:56 2017 daemon.notice netifd: Interface '3gwan' is setting up now
Tue Aug 15 22:17:58 2017 daemon.notice pppd[1597]: pppd 2.4.7 started by root, uid 0
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: abort on (BUSY)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: abort on (NO CARRIER)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: abort on (ERROR)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: report (CONNECT)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: timeout set to 10 seconds
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: send (AT&F^M)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: expect (OK)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: AT&F^M^M
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: OK
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]:  -- got it
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: send (ATE1^M)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: expect (OK)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: ^M
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: ATE1^M^M
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: OK
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]:  -- got it
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: send (AT+CGDCONT=1,"IP","three.co.uk"^M)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: timeout set to 30 seconds
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: expect (OK)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: ^M
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: AT+CGDCONT=1,"IP","three.co.uk"^M^M
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: +CME ERROR
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]:  -- failed
Tue Aug 15 22:17:59 2017 local2.info chat[1599]: Failed (ERROR)
Tue Aug 15 22:17:59 2017 daemon.err pppd[1597]: Connect script failed
Tue Aug 15 22:18:00 2017 daemon.info pppd[1597]: Exit.
 
It looks like it starts OK, but then fails with the CME ERROR. 
 
Any way of finding out the reason code for the CME ERROR so I can try to see where the issue resides ?
 
 
Link to post
Share on other sites

Hi Niceday,

Is it possible that your SIM card does not work inside of a 3g dongle? I used to live in the UK and my Vodafone SIM worked in my phone, but not my USB 3g dongle (same APN settings as the phone). They told me I needed to choose a different plan to get data.

Either way, seeing as the modem is communicating successfully, it doesn't look like a hardware issue.

Link to post
Share on other sites

Hi Seb,

“Any darn fool can make something complex; it takes a genius to make something simple.”

I tried the SIM in a Huawei E3531 3g dongle and it connect to the internet OK.

Checking on the settings it said it used, it had an APN of "3internet" rather than "three.co.uk" so I tried changing the APN in the turtle to that, but got the same CME ERROR response.

I also tried setting up a new profile in the huawei using the "three.co.uk" APN and that worked on the Huawei also.

Then I thought - what would the turtle do if there was no SIM card in it at all, and I got the same error as before.

Are you thinking what I'm thinking ?

The SIM card slots in on the side of the 3G module with its metal contacts facing the PCB in a top facing orientation.

I found you can put the SIM card in the turtle contacts facing up and it properly clicks into place EITHER WAY ROUND - yup, it was the wrong way round!!  It ain't anymore and it connects just fine..I now have a nice shiny new 3gwan interface showing up.

Oh well  - we live, we never bloody learn.....

Now onto having multiple default gateways (3g and wired) and routing table issues.

 

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
On 8/24/2017 at 9:59 PM, Sebkinne said:

Hi Niceday,

Is it possible that your SIM card does not work inside of a 3g dongle? I used to live in the UK and my Vodafone SIM worked in my phone, but not my USB 3g dongle (same APN settings as the phone). They told me I needed to choose a different plan to get data.

Either way, seeing as the modem is communicating successfully, it doesn't look like a hardware issue.

Is hak5 going to put out any recommendations for compatible 3G SIM cards to use? or a list of ones that don't work with the LANTurtle3G? Can you say what you guys used in testing the device? 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Have anyone got 3g modem working?

This is the log I get and it is the same with and without sim card:

Wed Nov 22 04:03:29 2017 daemon.notice netifd: Interface '3gwan' is setting up now
Wed Nov 22 04:03:31 2017 daemon.notice pppd[30366]: pppd 2.4.7 started by root, uid 0
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: abort on (BUSY)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: abort on (NO CARRIER)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: abort on (ERROR)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: report (CONNECT)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: timeout set to 10 seconds
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: send (AT&F^M)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: expect (OK)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: AT&F^M^M
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: OK
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]:  -- got it
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: send (ATE1^M)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: expect (OK)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: ^M
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: ATE1^M^M
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: OK
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]:  -- got it
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: send (AT+CGDCONT=1,"IP","online.telia.se"^M)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: timeout set to 30 seconds
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: expect (OK)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: ^M
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: AT+CGDCONT=1,"IP","online.telia.se"^M^M
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: +CME ERROR
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]:  -- failed
Wed Nov 22 04:03:32 2017 local2.info chat[30373]: Failed (ERROR)
Wed Nov 22 04:03:32 2017 daemon.err pppd[30366]: Connect script failed

Link to post
Share on other sites

@bjorn - do you get the same error if you take the sim card out altogether and boot up the LT without it ?


If you do, the LT isn't recognising the SIM.  I originally had the same issue because the SIM was in round the wrong way (it clicks into place just fine either way round).

Mine works just fine now, on a Three data SIM.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...