Jump to content

3G Dongle no longer ModeSwitching after fw >1.1.x


Smarty
 Share

Recommended Posts

Hi,

Im having troubles getting my 3G dongle only after a FW upgrade to 1.1.0 and 1.1.1. Luckily i own 2 Pineapple MKV's, so i am able to run one on 1.0.4 where my dongle connects perfectly. My problem seems to be almost the same as :

https://forums.hak5.org/index.php?/topic/32163-zte-mf112-3g-dongle/

I own several Huawei dongles, the ones im using for the MK5 are "E3276s" dongles wich present them selves as12d1:1506.

Output for LSUSB:

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 001 Device 003: ID 0bda:8187 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187 Wireless Adapter
Bus 001 Device 006: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. Modem/Networkcard
Bus 001 Device 005: ID 058f:6366 Alcor Micro Corp. Multi Flash Reader
On the 1.04 USB_modeswitch seems to be using a "generic converter" and the dongle is mounted to ttyUSB0 and boots perfectly. on my MK5's i never had to do anything to get the dongles running...
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 83.000000] usb 1-1.2: generic converter now attached to ttyUSB0
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.990000] usbserial_generic 1-1.2:1.0: generic converter detected
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.990000] USB Serial support registered for generic
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.980000] usbcore: registered new interface driver usbserial
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.960000] usbcore: deregistering interface driver usbserial
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.950000] usbserial_generic 1-1.2:1.0: device disconnected
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.950000] USB Serial deregistering driver generic
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.940000] generic ttyUSB0: generic converter now disconnected from ttyUSB0
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.930000] usbserial_generic 1-1.2:1.1: device disconnected
01:01:23 Pineapple kern.info kernel: [ 82.930000] generic ttyUSB1: generic converter now disconnected from ttyUSB1
01:01:23 Pineapple kern.err kernel: [ 83.300000] usbserial_generic 1-1.2:1.2: Generic device with no bulk out, not allowed.
01:01:23 Pineapple kern.err kernel: [ 83.020000] usbserial_generic 1-1.2:1.2: Generic device with no bulk out, not allowed.
01:01:22 Pineapple user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.3: Manufacturer=HUAWEI_Technology Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
After the upgrade to 1.1.0 and 1.1.1 the device is no longer modeswitching. Its doing nothing basicly:
01:00:42 Pineapple user.notice usb-modeswitch: 1-1.2:1.0: Manufacturer=HUAWEI_Technology Product=HUAWEI_Mobile Serial=?
I created a 12d1:1506 file and tried various combinations witch i tried from diffent files close to the 1506 product.
such as:
TargetVendor= 0x12d1
TargetProductList="1001,1406,140b,140c,1412,141b,1433,1436,14ac,1506"
MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"
etc etc.
Also tried huaweumode =0 /1 and other combinations.

When i place the 12d1:1506 file i get a log messages saying "Using 12d1:1506 for modeswithing, but after that the switching seemingly failed.
It seems that after upgrading to 1.1.0 my dongle is no longe switched by a generic "switcher??". My 1.04 is running perfecly. Can anyone assist me with this problem, provie a workiing modewitch file or help me in getting my dongle to switch using the generic converter again.
Thanks very very VERY much!
Edited by Smarty
Link to comment
Share on other sites

Unable to offer any assistance as I am no further foward with my dongle, but pleased see I am not the only one experiencing a problem with modeswitching following the recent firmware updates. Like you my dongle works flawlessy under fireware version 1.0.4 - looking forward to an answer to this annoying problem.

Link to comment
Share on other sites

Simple question from a simple soul:

If you plug your dongle straight into a laptop (Windows/Linux) does it give you automatic connection to the internet?

If yes, then your dongle's mode-switching is working just fine - and it's possible the problem is confined to just the settings in the Mobile Broadband section of the Pineapple's Network tile.

I added some comments earlier today here which hopefully will be helpful to you.

https://forums.hak5.org/index.php?/topic/32163-zte-mf112-3g-dongle/

Link to comment
Share on other sites

Thanx for your reply. Actualy i know my dongle is modeswitching just fine, becouse when i plug it into my other MK5 wich is still on 1.04 it switches perfectly (the first log in my original post is from the MK5 1.04 booting and dialing in).

I found your reply in the other topic i mentioned earlyer today, but i have been experimenting with the modeswitch "Files' for a couple of days now, but dont seems to get the right combination for my huawei dongles.

Yet on the 1.04 it works out of the box without any modeswitch files.....

Link to comment
Share on other sites

Excellent.

By the way, had you:

  1. Attempted to reset your dongle?
  2. Attempted to update your dongle driver in Windows Device Manager.

Hopefully the new Pineapple firmware will solve all these dongle problem anyway.

Edited by factgasm
Link to comment
Share on other sites

Firmware 1.20 did not fix my 3G dongle problem. Although the Dongle i use for my MKIV is now working on my MK5 (12d1:1003) started working on this fw, my newer dongles are still offline. Any thoughts on troubleshooting this?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...